(DİZ PROTEZİ NEDİR?)
Total diz artroplastisi (TDA) ya da daha yaygın olarak bilinen adıyla diz protezi konservatif tedavilerden fayda görmeyen ileri evre diz gonartroz hastalarında uygulanan bir cerrahi tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi ile diz ekleminde proteze özgü kesi kılavuzları kullanılarak anatomiye uygun kesiler yapılarak bozulmuş olan kıkırdak yapı temizlenir ve ekleminin hareketlerini mekaniğine mümkün olduğunca uygun şekilde sağlamak amacı ile protez yerleştirilir. Günümüzde diz protezlerinin ömrü normal şartlarda yaklaşık olarak 15-20 sene kadardır.
Total diz artroplastisi ile amaçlanan hastanın yaşam kalitesini arttırmak, ağrıyı azaltmak ve eklem hareketliliğini geri kazandırmaktır. Ancak diz artroplastisi ameliyatı her hasta için uygun olmayabilir. Bunlar;
Kesin kontrendikasyonların yanında göreceli ve tartışmalı olan bazı kontrendikasyonlarda bulunmaktadır. Aşağıda belirtilen kontrendikasyonlar her hasta için bireysel olarak dikkatlice değerlendirmeye alınmalıdır.
Total diz artroplasti ameliyatının sonuçları çok büyük oranda yüz güldürücü olmakla beraber komplikasyon riskleri de mevcuttur. Bunlardan bazıları;
Bu komplikasyonlar genellikle nadir olmakla birlikte, TDA sonrası hastaların düzenli takipleri ve gerektiğinde doktorlarına başvurmaları önemlidir.
Bu konu hakkında yazılanlar özet ve kısa bilgilendirme amaçlıdır. Konuya ilişkin daha detaylı bilgi için lütfen ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurun.