Dupuytren Kontraktürü

Dupuytren Kontraktürü hastalığı

Dupuytren kontraktürü, bazı parmakların eklemlerinin (örn., Proksimal interfalangeal eklemler ve metakarpofalangeal eklemler) kalıcı olarak esnek bir pozisyonda sabitlenmesi (eklem kontraktürleri) şeklinde, nadir görülen bir bağ dokusu bozukluğudur. Avuç içi derisinin (palmar fasya) altındaki lifli doku bantlarının anormal kalınlaşması ve kısalması nedeniyle sertleşmiş bir nodül gelişebilir ve sonunda anormal bir sertleştirilmiş (fibrotik) doku bandı oluşturur. Sonuç olarak etkilenen bölgenin parmakları birkaç ay veya yıl boyunca avuç içine doğru çekilmeye başlar ve geri çekilemez.

Ek olarak, etkilenen bölgenin derisi büzülebilir. Çoğu durumda, halka ve pembemsi (dördüncü ve beşinci) parmaklar en çok etkilenir. Ek olarak, bozukluk genellikle her iki eli de etkiler (iki taraflı). Bu durumun kesin nedeni bilinmemekle birlikte alkolik karaciğer hastalığı (siroz) ve diyabet, tiroid sorunları ve epilepsi dahil olmak üzere diğer bazı hastalıkların varlığı veya bazı hastalıklarla hastalık riski artmaktadır. Ek olarak, genetik yatkınlığın bir faktör olabileceği düşünülmektedir.

Dupuytren Kontraktürü Belirtileri

Parmakların elin avuçlarına doğru çekilmesi ile karakterizedir. Ayaklar nadiren tutulur. Parmaklardaki nodüler büyümeler dahil olmak üzere işlev kaybı ve deformiteleri de meydana gelebilir. Bir veya iki el etkilenebilir. Katılım sadece tek taraflı olduğunda (tek taraflı) sağ elin daha sık dahil olduğu görülmektedir. Halka parmağı en sık tutulur, bunu sırasıyla küçük, orta ve işaret parmakları takip eder. Parmağın ilk belirtisi olarak bir nodül veya plak gelişebilir. Semptomlar kendiliğinden ve bilinen herhangi bir ilişkili durum olmadan gelişebilir. Diğer vakalarda bu kontraktür ile birlikte karaciğer hastalığı, alkolizm, akciğer tüberkülozu veya diabetes mellitus görülebilir.

Dupuytren Kontraktürü Tedavisi

Genellikle etkilenen tendon kılıflarına kortikosteroid enjeksiyonları, ağrı için analjezikler ve fizik tedavi ile tedavi edilir. Deformitelerin boyutuna göre cerrahi gerekebilir. Ameliyattan sonra bile nüksetmesi mümkündür.

Comments are closed